Revolusi Kebangkitan Rakyat

Ghadafi menunggu saat tumbang
Suhaimi Mokhtar

Seluruh Rantau Timur Tengah kini menyaksikan revolus i kebangkitan rakyat yang pada saat ini sedang melanda ibya, Yaman, Algeria, Morocco, Bahrian, Jordan, Kuwiet, Djubuti dan lain-lain negara. Revolusi kebangkitan ini akan melanda seluruh jazerah Arab sehingga ke Saudi Arabia. Rantau ini memang selamanya sentiasa bergolak sejak wujudnya regim haram zionis Yahudi dibumi Palestin pada
1948.

Rantau itu menyaksikan peperangan demi peperangan antara regim zionis dengan negara-negara Arab barisan hadapan, iaitu Mesir, Jordan dan Syria. Pada 1979 Revolusi Islam Iran telah menumbangkan regim Shah Iran yang mati dalam buangan dan terbentuknya kerajaan yang di pimpin oleh Imam Khoemaini yang kembali dari buangan di Peranchis.

Rantau yang sentiasa bergolak itu kini mencipta sejarah baru apabila rakyat negara-negara ini bangkit memperjuangkan hak dan kebebasan mereka dengan menebus maruah setelah berada dibawah pemerintahan diktator, kukubesi, zalim dan menindas.

Kebangkitan revolusi rakyat dinegara-negara ini berkelangsungan setelah 32 tahun Revolusi Islam Iran.Di permulaan revolusi Iran,Imam Khoemaini pernah menganjurkan hasrat untuk mengexport revolusi kenegara-negara umat islam lain.Agaknya Imam Khoimeini mampu meramalkan apa yang sedang berlaku sekarang ,apabila menyebut untuk mengexport revolusi ke negara umat islam.

Hasrat ini tidak tercapai segera,tetapi ia mengambil tempat 32 tahun emudian.Sama ada revolusi kebangkitan rakyat dinegara-negara rantau Timur Tengah kini ada hubung-kaitnya dengan revolusi Iran tidak penting, tetapi hakikatnya dunia sedang menyaksikan satu kebangkitan besar rakyat diseluruh jazerah Arab yang bakal nanti menjangkau keseluruh bumi umat islam seluruh dunia.

Raja Abdullah, Saudi Arabia sekembalinya dari bercuti sakit diluar negara telah mengumumkan peruntukan berbilion dollor untuk rakyatnya dan Sultan Oman juga mengumumkan peruntukan kenaikan gaji untuk rakyatnya. Semuanya ini bagi membendung kebangkitan revolusi rakyat merebak kenegara mereka.

Apa pun yang dipanggil mengikut tanggapan dan kecenderungan masing-masing tentang kebangkitn revolusi rakyat ini. Ia adalah kebangkitan islam yang menyeluruh diseluruh negara umat islam.Kebangkitan ini berkelangsungan selepas kejatuhan Iraq,Afghanistan yang sehingga kini masih ditakluki dan dijajah oleh negar a kuasa Amerika Syarikat(AS) dan sekutu baratnya.

Umat islam melihat konflik dan penentangan rakyat Palestin dari pimpinan Hamas dan rakan-rakannya yang berpaksikan islam terhdap regim zionis Yahudi tidak sampai kemana-mana pun. Rakyat Palestin terus sengsara dan menderita dibumi yang ditakluki regim zionis yang didukung dan dijulang oleh AS dan sekutunya serta negara talibarut mereka.

AS dan barat berkerjasama dengan PLO dan Fatah dan regim-regim Arab yang bersekongkol dengannya untuk kononnya membahagikan bumi Palestin dengan melahirkan Negara Palestin dalam peta damai dua negara yang beriringan antara satu dengan lain.

Kebangkitan revolusi rakyat dibumi-bumi umat islam di rantau Timur Tengah ini, walaupun mempunyai faktor-faktor segera seperti penggangoran dan kemiskinan,isu kebebasan bersuara dan hak asas manusia,kekejaman dan kezaliman serta lain-lain,tetapi faktor kebangkitan islam dan isu konflik Palestin tetap mendasari hakikat perjuangan kebangkitan revolusi rakyat ini.

Semua negara-negara yang menjadi medan pertumpahan darah ini adalah negara-negara sekutu yang bersekongkol dengan AS dan barat.Negara-negara ini bersama dengan negara kuasa AS dan barat dalam peperangan menentang keganasan atau ‘war on terror’ yang dimulakan oleh mantan Presiden Bush sejak 2001 selepas perisistiwa 9/11 atau 11 September apabila menara berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York diranapkan dengan rempuhan kapalterbang penumbang,

Umat islam menyaksikan pembunuhan beramai-ramai di Iraq, Afghanistan, Pakistan, Somalia dimana negara-negara kuasa ini terlibat secara langsung menakluki dan menjajah negara umat islam atau mereka melancarkan perang melalui proxy mereka.

Kebangkitan revolusi rakyat ini adalah kebangkitan rakyat terhadap dasar-dasar negara kuasa, sekutu mereka dan negara perkakas mereka.Selepas kejatuhan Ben Ali di Tunisia yang diikuti oleh Hosni Mubarak diMesir,kini Muammar Ghadafi yang memerintah selama 42 tahun sedang berada diamabang kejatuhannya.

Negara-negara yang tumbang ini adalah negara yang menjadi talibarut AS dan barat.Libya yang pada satu ketika merupakan negara anti AS dan mempunyai masaalah dengan AS dan barat tetapi mutakhir ini Muammar Ghadafi telah menerima kunjungan Tony Bliar di Tripoli, ibunegara Libya, semasa Bliar masih Perdana Menteri (PM) Britian.

Mereka mencapai kesepakatan dalam beberapa perkara antaranya penjualan petrol dan gas oleh Libya kepada Britain dan pembelian senjata oleh Libya dari Britain.

Revolusi rakyat di Tunisia berakhir dengan mudah,di Mesir berlangsung selama 18 hari, barulah akhirnya Mubarak meninggalkan takhta kuasanya,tetapi di Libya ,Muammar Ghadafi mahu terus memperthankan takhta kuasa yang dinikmatinya selama 42 tahun. Ghadafi menyatakan mahu mati syahid dibumi Libya yang bererti dia tidak akan menyerahkan takhtanya tanpa mempertahankannya.Mubarak hanya mampu mengatakan mahu mati dibumi Mesir dan akhirnya menyerah kalah kepada kehendak rakyat.

Ghadafi dalam ucapannya di seluruh negara berucap dalam nada marah-marah dan anaknya pula mengancam bahawa Libya akan menghadapi satu perang saudara sebelum segala-galanya berakhir. Dan kini Libya benar-benar berada dalamp erang saudara.Berapa lama ia berlangsung bergantung kepada iltizam rakyat Libya dan kemampuan Ghadafi mempertahankan regimnya.

Kini revolusi rakyat Libya telah menguasai sebahagian besar bumi Libya di timur dan di barat termasuk Benghazi,bandaraya kedua terbesar dan sokongan terhadap Ghadafi mulai berkurangan apabila ramai para diplomat dan pegawai-pegawai tentera telah menyebelahi revolusi rakyat. Ketakutan rakyat Libya telah hilang seperti juga berlaku sebelumnya,ketakutan rakyat Tunisia dan Mesir telah hilang terhadap regim masing-masing.

Ghadafi kini bertahan di Tripoli dan hanya masa akan menentukan pengakhiran regimnya kerana arus kebangkitan rakyat tidak mampu dipertahankan, tetapi Ghadafi melihat perwatakannya dia akan mempertahankanya sehingga keakhir hayat. Ghadafi kini menyalahkan Al-Qaeda terhadap apa yang berlaku di Libya dan sebelumnya dia menyalahkan kuasa luar yang menimbulkan huruhara di Libya.

Rakyat Negara-negara yang dilanda kebangkitan revolusi ini sebenarnya telah jemu dan bosan dengan pemerintahan zalim dan penindasan yang dilakukan. Walaupun terdapat unsur tempatan dalam kebangkitan yang mewarnai revolusi rakyat ini, tetapi hakikatnya banyak persamaan iaitu regim-regim ini bersikap zalim dan menindas terhadap rakyat masing-masing menyebabkan rakyat bangkit berjuang.

Kejayaan Revolusi di Libya tidak semudah di Tunisia dan Mesir kerana Ghadafi dan anaknya, Saiful Islam Ghadafi tidak akan menyerahkan kekuasaannya tanpa mempertahankannya. Setakat ini beribu nyawa rakyat termasuk tentera telah terkorban. Ghadafi menggunakan segala tektik dan tipu helahnya bagi mempertahankan kuasa-nya,termasuk menggunakan tentera upahan dari Afrika untuk menyerang mereka yang berdemonstrasi dan berkumpul di dataran hijau,ditengah-tengah bandaraya Tripoli.

Apa yang berlaku dirantau Timur Tengah memperlihatkan kegagalan perang menentang keganasan, kegagalan polisi AS dan barat dirantau stratijik yang sentiasa bergolak itu. Dengan tumbangnya satu demi satu regim kejam di rantau itu,maka landskap politik dirantau itu akan berubah dan AS serta barat akan terpaksa mencari pendekatan baru untuk terus menjaga kepentingannya dirantau penting dunia itu.

Pengaruh AS dan barat dirantau itu tidak sama lagi.Dengan perubahan politik yang bakal berlaku,tenaga-tenaga islam ,sama ada Ikhwan Muslimin atau pergerakan islam lain akan muncul sebagai tenaga politik baru dirantau itu.

Revolusi di Libya menyelubungi kebangkitan yang tidak kurang hebat dan besar yang berlaku di negara-negara seperti Bahrian,Yaman,Algeria dan lain-lain .Kebangkitan dinegara-negara ini juga memakan korban yang besar dan pemerintah regim –regim negara ini juga berdegil cuba mempertahankan regim masing-masing seperti Presiden Ali Abdullah Salleh yang cuba mempertahankan regimnya di Yaman.

Semua regim-regim ini hanya menungga masa sahaja lagi untuk tumbang satu demi satu.Walau bagaimana sekali pun percubaan mereka untuk mempertahankan takhta masing-masing,pemimpin-pemimpin zalim yang suka menindas ini akhirnya akan kecundang dan dikalahkan oleh kebangkitan revolusi rakyat.

sumber

Comments

abu idris said…
Negara Islam adalah Daulah Khilafah yang dipimpin oleh seorang Khalifah yang telah runtuh pada tahun 1924.

Lihatlah Blog Ar Rayah World News
http://ibnuyassir.blogspot.com/

Untuk mengetahui perkembangan terkini kebangkitan KHILAFAH.